Βιβλιοθήκη

H Μέλισσα του Ελληνισμού διαθέτει βιβλιοθήκη με περίπου 5.000 τίτλους στην ελληνική και άλλες γλώσσες (κυρίως γαλλικά και αγγλικά). Η συλλογή βιβλίων περιλαμβάνει σπάνια ελληνικά παλαίτυπα του 16ου αιώνα, τα περισσότερα εκδοθέντα στην Ελβετία (Γενεύη, Βασιλεία, Λωζάννη), καθώς και έγγραφα ιστορικής αξίας. Τμήματα της συλλογής αυτής παρουσιάζονται σε εκθέσεις μουσείων και άλλων πολιτιστικών φορέων της Ελβετίας. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια έχουμε συμμετάσχει στην έκθεση του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας Γενεύης για τον Καποδίστρια και τον Φιλελληνισμό (2021), στην έκθεση υπό την αιγίδα του Δήμου Λωζάννης για τον Καποδίστρια, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον τοπικό ΦΙλελληνισμό (2021), στην έκθεση του Ιστορικού Μουσείο Λωζάννης για τη Συνθήκη της Λωζάννης (2023).
Στην παρούσα φάση αναζητούμε κατάλληλο χώρο για τη μόνιμη στέγαση των βιβλίων μας. Η επόμενη φάση του σχεδίου είναι να πραγματοποιηθεί μια οργανωμένη καταγραφή όλων των διαθέσιμων τίτλων και η δημιουργία ψηφιακού καταλόγου σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα. Στη συνέχεια, ο κατάλογος αυτός θα είναι διαθέσιμος στο κοινό και η βιβλιοθήκη μας θα λειτουργεί ως δανειστική.

Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο παρουσίασης της συλλογής παλαιτύπων.

Μερικά από τα παλαίτυπα της συλλογής μας.

Πιλοτικό πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης (ολοκληρώθηκε)


ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους συμπατριώτες μας που προσέφεραν βιβλία και πολύτιμα έγγραφα, εμπλουτίζοντας τη συλλογή μας και προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στον Ελληνισμό. Αναφέρουμε ονομαστικώς τους δωρητές μας :

Αναγνώστου Έλλη (βιβλία)
Παπαγεωργίου Αμέλια (βιβλία)
Παργινού Μαρίλη (παραχώρηση χώρου για στέγαση της βιβλιοθήκης, 2021-22)
Χανδρινός Χαράλαμπος (βιβλία και εικαστικά έργα του Οδυσσέα Ελύτη)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial