Βιβλιοθήκη

H Μέλισσα του Ελληνισμού διαθέτει βιβλιοθήκη με περίπου 5.000 τίτλους στην ελληνική και άλλες γλώσσες (κυρίως γαλλικά και αγγλικά). Η συλλογή βιβλίων περιλαμβάνει σπάνια ελληνικά παλαίτυπα του 16ου αιώνα, τα περισσότερα εκδοθέντα στην Ελβετία (Γενεύη, Βασιλεία, Λωζάννη), καθώς και έγγραφα ιστορικής αξίας. Τμήματα της συλλογής αυτής παρουσιάζονται σε εκθέσεις μουσείων και άλλων πολιτιστικών φορέων της Ελβετίας (π.χ. στην έκθεση του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας Γενεύης για τον Καποδίστρια και τον Φιλελληνισμό το 2021, στην έκθεση του Ιστορικού Μουσείο Λωζάννης για τη Συνθήκη της Λωζάννης το 2023).
Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης μόνιμης στέγασης των βιβλίων μας. Η επόμενη φάση του σχεδίου είναι να πραγματοποιηθεί μια οργανωμένη καταγραφή όλων των διαθέσιμων τίτλων και η δημιουργία ψηφιακού καταλόγου σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα. Στη συνέχεια, ο κατάλογος αυτός θα είναι διαθέσιμος στο κοινό και η βιβλιοθήκη μας θα λειτουργεί ως δανειστική.

Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο παρουσίασης της συλλογής παλαιτύπων.

Μερικά από τα παλαίτυπα της συλλογής μας.

Πιλοτικό πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης


ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους συμπατριώτες μας που προσέφεραν βιβλία και πολύτιμα έγγραφα, εμπλουτίζοντας τη συλλογή μας και προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στον Ελληνισμό. Αναφέρουμε ονομαστικώς τους δωρητές μας :

Αναγνώστου Έλλη (βιβλία)
Παπαγεωργίου Αμέλια (βιβλία)
Παργινού Μαρίλη (παραχώρηση χώρου για στέγαση της βιβλιοθήκης, 2021-22)
Χανδρινός Χαράλαμπος (βιβλία και εικαστικά έργα του Οδυσσέα Ελύτη)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial