2018

Το 2018 ήταν η δεύτερη χρονιά δράσης της Μέλισσας του Ελληνισμού, που ιδρύθηκε στη Λωζάννη τον Δεκέμβριο του 2016. Σας ευχαριστούμε θερμά για την πολύπλευρη υποστήριξή σας. Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση των εκδηλώσεων του έτους 2018. Για τις εκδηλώσεις του 2017 δείτε εδώ.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου | Λωζάννη

Εγκαινιάστηκε κύκλος διαλέξεων με τίτλο Σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες, με πρώτο διακεκριμένο προσκεκλημένο μας τον κ. Στυλιανό Αντωναράκη, Καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου της Γενεύης. Τίτλος της ομιλίας: «Γονιδιώματα, τύχη και περιβάλλον». Μετά το πέρας της ομιλίας και της συζήτησης με το κοινό, αποδόθηκε στον κ. Αντωναράκη ο τίτλος του επιτίμου μέλους της Μέλισσας του Ελληνισμού και του προσφέρθηκε τιμητική πλακέτα.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του Ιωάννη Καποδίστρια στον Ι. Ν. Αγίου Γερασίμου Λωζάννης. Παρευρέθηκε η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία, κ. Χαρά Σκολαρίκου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό προς τους πιστούς της ενορίας μας, τονίζοντας τη σημασία του έργου του μεγάλου Έλληνα διπλωμάτη για την Ελβετία. Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του φορέα μας.

 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου | Λωζάννη

Ομιλία για τον βίο του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας στον Ι. Ν. Αγίου Γερασίμου Λωζάννης. Προηγήθηκε Εσπερινός με τον Αιδεσιμολογιώτατο Οικονόμο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αλέξανδρο και τους Ιεροψάλτες της Ενορίας μας.

 

20, 21 & 24 Μαρτίου | Γενεύη, Λωζάννη, Ζυρίχη

Ο φορέας μας διοργάνωσε την προβολή σε τρεις πόλεις της Ελβετίας της νέας ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826 – ένας δρόμος χωρίς επιστροφή» του Βασίλη Τσικάρα με θέμα την Έξοδο του Μεσολογγίου. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό τραγούδι Παιδιά της Σαμαρίνας.

 

Τρίτη 27 Μαρτίου | Λωζάννη

Λογοτεχνική και μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Ανάγνωση κειμένων (σε μετάφραση στα γαλλικά): Anne-Lise Fritsch & Michel Kuhne, ηθοποιοί. Κιθάρα: Tiago Almeida.
Συνδιοργάνωση με Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και Σύλλογο Ελλήνων Λωζάννης «Εστία». Υποστήριξη: Σύλλογος ελληνο-ελβετικής φιλίας Amitiés gréco-suisses.

 

Σάββατο 5 Μαϊου | Λωζάννη

Προβολή της ελληνικής ταινίας τεκμηρίωσης παραγωγής 2017 με θέμα τον βίο του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Ιχνηλατώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου» . Μας τίμησε με την παρουσία της η σεναριογράφος, κ. Αναστασία Μάνου, η οποία έκανε μια σύντομη παρουσίαση της ταινίας και συζήτησε με το κοινό μετά το πέρας της προβολής.
Συνδιοργάνωση με Σύλλογο Ελλήνων Λωζάννης «Εστία» και Σύλλογο dia.logos (Βέρνη).

 

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου | Rolle (VD)

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα Le Rosey (Rolle, καντόνι του Vaud) διοργάνωσε το 2018 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια γιορτή αφιερωμένη στο βιβλίο, τη συγγραφή και την ανάγνωση. Η Μέλισσα του Ελληνισμού συμμετείχε στην εκδήλωση με έκθεση ελληνικών βιβλίων του 16ου αιώνα εκδοθέντων στην Ελβετία. Μεταξύ των παλαιτύπων της έκθεσης ήταν η πρώτη έκδοση του πλήρους έργου του Πλάτωνα (Γενεύη, 1580), η Ρωμαϊκή Ιστορία του Αππιανού (Γενεύη, 1592), επιλεγμένες εκδόσεις «τσέπης» της Ιλιάδος του Ομήρου και τραγωδιών του Αισχύλου.

Μαθητές και καθηγητές του εκπαιδευτικού ιδρύματος είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ιστορία της τυπογραφίας στην Ελβετία, αλλά και σχετικά με τις προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν και τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες εξέδωσαν σημαντικά έργα. Για το σκοπό αυτό έγινε ξενάγηση και δόθηκε διάλεξη από τον πρόεδρο του φορέα μας κ. Γ. Σγούρδο στον χώρο της έκθεσης, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές.

Η έκθεση των παλαιτύπων πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του σύγχρονου χώρου εκδηλώσεων του ιδρύματος (όπου διοργανώνονται τακτικά συναυλίες, παραστάσεις όπερας κ.ά.) και ήταν ανοικτή για το κοινό ως τις 15 Οκτωβρίου. Φωτογραφίες από τη σελίδα μας στο Facebook.

 

29 & 30 Σεπτεμβρίου  | Ζυρίχη, Λωζάννη

Δύο διαλέξεις με θέμα Η Ελλάδα στον 21ο αιώνα : προβλήματα και προοπτικές του Ελληνισμού πραγματοποιήθηκαν στη Ζυρίχη (Volkshaus 29/9) και στη Λωζάννη (30/9) με ομιλητή τον κ. Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, καθηγητή διεθνούς πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

Σάββατο 13 Οκτωβρίου | Λωζάννη

Από τις 8 έως τις 13 Οκτωβρίου, ο Δήμος Λωζάννης διοργάνωσε ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα στο πλαίσιο των ετησίων εκδηλώσεων Lausanne méditerrannées. Το αφιέρωμα περιελάμβανε θέατρο, κινηματογράφο, δημόσιες συζητήσεις με προσωπικότητες, καθώς και μία υπαίθρια εορτή την τελευταία μέρα, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στην πλατεία Pépinet, στο κέντρο της πόλης. Ο φορέας μας συμμετείχε με μια μικρή έκθεση παλαιτύπων εκδοθέντων στην Ελβετία τον 16ο αιώνα, ενώ μέλη μας ενημέρωναν τους περαστικούς για το έργο μας και γενικότερα για την ελληνική κοινότητα Λωζάννης.

 

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου | Λωζάννη

Η Μέλισσα του Ελληνισμού συμμετείχε με έκθεση ελληνικών λεξικών & εγχειριδίων γραμματικής 16ου-18ου αι. εκδοθέντων στην Ελβετία, στο πλαίσιο της ομιλίας του καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη στη Γενεύη με τίτλο Κόσμος-Νους-Γλώσσα: το παράδειγμα της Ελληνικής που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Ελλήνων Γενεύης. Η έκθεση ήταν ανοιχτή στο κοινό μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μπαμπινιώτη.

 

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου | Λωζάννη

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του φορέα μας για ζητήματα Γεωπολιτικής με έμφαση στον ρόλο της Ελλάδος στο διεθνές περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε διάλεξη στη Λωζάννη με θέμα: Ανάγκη για εθνοκεντρική εξωτερική πολιτική στο νέο πολυπολικό διεθνές σύστημα με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Γρίβα, Αναπλ. Καθηγητή Σχολής Ευελπίδων και Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου | Λωζάννη

Ο φορέας μας τίμησε τρεις νέους συμπατριώτες μας που ζουν στη γαλλόφωνη Ελβετία και έχουν στο ενεργητικό τους αξιόλογα έργα λογοτεχνίας (πεζογραφία, ποίηση) που κυκλοφορούν από εκδοτικούς οίκους της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, τιμώμενοι προσκεκλημένοι μας ήταν οι:
Γιώργος Κούβας («Καρμπόν», μυθιστόρημα, εκδόσεις Κίχλη),
Βάλια Τσάιτα-Τσιλιμένη («Άγρια χόρτα», ποίηση, εκδόσεις Κίχλη),
Κυριακή Χατζηϊωαννίδου («Στον Άλφα του Κενταύρου», ποίηση, εκδόσεις Γαβριηλίδη).
Οι συγγραφείς παρουσίασαν αποσπάσματα από το έργο τους, μίλησαν για τον ενδιαφέρον τους για την ελληνική λογοτεχνία και συζήτησαν με το κοινό της Λωζάννης.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial