2017

Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά δράσης της Μέλισσας του Ελληνισμού. Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας σε αυτά τα πρώτα βήματα του φορέα μας. Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση των εκδηλώσεων του περασμένου έτους.

 

Κυριακή 2 Απριλίου  | Λωζάννη

Διάλεξη στα ελληνικά: Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στα χρόνια του Καλβίνου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Στάικος στη Λωζάννη.


Ομιλητής: Κωνσταντίνος Στάικος, Αρχιτέκτων και Ιστορικός του βιβλίου. Στη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή μας, ο κ. Στάικος είχε την ευκαιρία να μελετήσει τη συλλογή σπανίων βιβλίων της Μέλισσας του Ελληνισμού, καθώς και να συμμετάσχει σε συνάντηση ειδικών επιστημόνων με σκοπό την ετοιμασία μιας προσωρινής έκθεσης βιβλίων στην περιοχή μας (βλ. επίσης στο τέλος του παρόντος άρθρου).

 

Δευτέρα 3 Απριλίου | Γενεύη

Διάλεξη στα γαλλικά: Η επιστήμη και η τεχνολογία που οδήγησαν στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο κ. Θεοδόσιος Τάσιος στη Γενεύη.

Ομιλητής: Θεοδόσιος Τάσιος, Καθηγητής ΕΜΠ, συγγραφέας.
Προλόγισαν οι: Lorenz Baumer, καθ. Παν/μίου Γενεύης και Γιάννης Μπιτσάκης, μέλος της Ομάδας Έρευνας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Συνδιοργάνωση: Παν/μιο Γενεύης και άλλοι τοπικοί φορείς.

 

Σάββατο 13 Μαΐου | Γενεύη

Διάλεξη στα ελληνικά με τίτλο Η Σιωπηλή Σχολή και προβολή της ομώνυμης ταινίας τεκμηρίωσης με θέμα την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παραγωγής του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ).

Η Δρ. Ειρήνη Σαρίογλου στη Γενεύη.

Ομιλήτρια: Ειρήνη Σαρίογλου, Ιστορικός, Αναπλ. Καθηγ. Παν/μίου Κων/πολης.
Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Ελλήνων εκ Κωνσταντινουπόλεως στην Ελβετία.

 

Κυριακή 14 Μαΐου | Λωζάννη

Διάλεξη στα ελληνικά με τίτλο Αϊβαλί 1922 και προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης Γράμματα χωρίς παραλήπτη (παραγωγή: ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ).
Ομιλήτρια: Ειρήνη Σαρίογλου, Ιστορικός, Αναπλ. Καθηγ. Παν/μίου Κων/πολης.

Η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία,

Η κ. Χαρά Σκολαρίκου στη Λωζάννη.

Χαρά Σκολαρίκου, είχε την ευγενή καλοσύνη να προλογίσει την εκδήλωση και να μοιραστεί με το κοινό τις πρόσφατες αναμνήσεις και τα βιώματά της από το Αϊβαλί, καθώς διετέλεσε Γεν. Πρόξενος Σμύρνης.
Υποστήριξη: Σύλλογος Ελλήνων Λωζάννης «Εστία».

 

Σάββατο 3 Ιουνίου | Λωζάννη

Διάλεξη στα αγγλικά (με υπέρτιτλους-περίληψη σε ελληνικά και γαλλικά): Γενοκτονία εν ροή: Οι σφαγές και οι απελάσεις Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1912-1923).
Ομιλήτρια: Prof. Dr. phil. Tessa Hofmann.
Η Δρ. Καλλιόπη Ιωαννίδου, απόφοιτη τηςΣχολής Διπλωματίας της Γενεύης, προλόγισε την εκδήλωση.
Υποστήριξη: Σύλλογος Ελλήνων Λωζάννης «Εστία».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Μέλισσα του Ελληνισμού για τη γενοκτονία των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Παρ. 6 Ιουλίου – Κυρ. 8 Ιουλίου | Λωζάννη

Σεμινάριο Αγιογραφίας
Δίδαξαν οι αγιογράφοι: Αναστάσιος Καζαντζίδης, Γεωργία Δημηνά, Λάζαρος Τσορμπατζίδης.

Σεμινάριο αγιογραφίας στη Λωζάννη: ο φωτισμός του προσώπου της Παναγίας από τον αγιογράφο Λάζαρο Τσορμπατζίδη (σε πρώτο πλάνο).

 

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου | Λωζάννη

Διάλεξη στα ελληνικά: Άγιον Όρος – Θησαυρός ιστορίας και πνευματικής ζωής.

Η αναγγελία της εκδήλωσης για το Άγιον Όρος.

Ομιλητής: Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.
Μετά το πέρας της ομιλίας έλαβε το λόγο και απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας και στη συνέχεια οι νέοι ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Γερασίμου Λωζάννης έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους.

 

Κυριακή 26 Νοεμβρίου | Λωζάννη

Διάλεξη και έκθεση γελοιογραφιών με θέμα: Αυτογνωσία ή βαρβαρότητα.
Ομιλητής: Στάθης Σταυρόπουλος, δημοσιογράφος, σκιτσογράφος.
Η Έκθεση περιλάμβανε 40 επιλεγμένα σκίτσα του αγαπημένου μας Στάθη, με μετάφραση των λεζάντων στα γαλλικά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, ο Στάθης μίλησε για την τέχνη της γελοιογραφίας σε παιδιά του ελληνικού σχολείου Grec pour tous της Λωζάννης.

Ο Στάθης δείχνει την τέχνη του σκίτσου στα ελληνόπουλα της Λωζάννης.

 

Επίσης:

Προετοιμασία έκθεσης βιβλίων

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης (Chambésy, Γενεύη), εν όψει μελλοντικής διοργάνωσης έκθεσης σπανίων βιβλίων της βιβλιοθήκης μας (παλαιοτύπων του 16ου αιώνα εκδοθέντων στην Ελβετία). Συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος Στάικος, Bertrand & Michelle Bouvier, Matteo Campagnolo, Μαρία Campagnolo-Ποθητού. Από τη Μέλισσα του Ελληνισμού συμμετείχαν οι: Γεώργιος Σγούρδος και Θεοδόσιος Δημόπουλος. Ευχαριστούμε θερμά τον π. Φώτιο για την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου.

Αναμνηστική φωτογραφία στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης στο Chambésy.

 

Δωρεές βιβλίων

Ευχαριστούμε θερμά τους συμπολίτες μας που, γνωρίζοντας το όραμά μας για δημιουργία βιβλιοθήκης, δώρισαν πολύτιμα και σπάνια βιβλία στον φορέα μας στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η βιβλιοθήκη μας διαθέτει πλέον περί τους 5.000 τίτλους για τον ελληνικό πολιτισμό. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Μπάμπη Χανδρινό για τη δωρεά πρωτοτύπων εικαστικών έργων και βιβλίων του προσωπικού του φίλου Οδυσσέα Ελύτη. Ευχαριστίες επίσης προς: Maïa Karagevrekis, Λουκά Κοντομανώλη, Έλλη Αναγνώστου, Amelia Papageorgiou.

Πρωτότυπα εικαστικά έργα του Οδυσσέα Ελύτη, δωρεά προς τη Μέλισσα του Ελληνισμού από τον προσωπικό του φίλο Μπάμπη Χανδρινό.

 

Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού

Υπάρχει στη διάθεσή σας οπτικοακουστικό υλικό από τις προηγούμενες εκδηλώσεις μας, καθώς και βίντεο στο YouTube στο οποίο παρουσιάζονται μερικά από τα σπάνια βιβλία της βιβλιοθήκης μας: παλαιότυπα του 16ου αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν εκδοθεί στην Ελβετία και αποτελούν πρώτες εκδόσεις, καθώς και μια σπάνια αρχέτυπη έκδοση έργου του Εμμανουήλ Χρυσολωρά (Ερωτήματα, Φλωρεντία 1498).

Παρακολουθήστε (κλικ επάνω στην εικόνα) το βίντεο παρουσίασης των παλαιών βιβλίων της συλλογής της Μέλισσας του Ελληνισμού.

 

Επαφές με πολιτιστικά ιδρύματα

Στο πλαίσιο της επιδίωξης συνεργασίας με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μελών του ΔΣ με υπευθύνους πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ελβετίας, όπως π.χ. το Ίδρυμα Bodmer (Cologny), το Μουσείο Μεταρρύθμισης (Γενεύη) και η βιβλιοθήκη του Αββαείου St. Gallen.  Επίσης, η συνεργασία μας με έμπειρους βιβλιοθηκονόμους έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία σύγχρονου καταλόγου των βιβλίων της συλλογής μας.


Σας προσκαλούμε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο, ώστε να λαμβάνετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την αναγγελία των επόμενων εκδηλώσεών μας, καθώς και πληροφορίες για ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις άλλων φορέων της περιοχής μας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook καθώς και να παρακολουθήσετε οπτικοακουστικό υλικό από τις εκδηλώσεις μας στον δίαυλο της Μέλισσας του Ελληνισμού στο YouTube.

Σας ευχόμαστε να έχετε μια ευλογημένη νέα χρονιά.

 

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις του 2017

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial