2019

Το 2019 ήταν η τρίτη χρονιά δράσης της Μέλισσας του Ελληνισμού, που ιδρύθηκε στη Λωζάννη τον Δεκέμβριο του 2016. Σας ευχαριστούμε θερμά για την πολύπλευρη υποστήριξή σας. Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση των εκδηλώσεων του έτους 2019.

 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου | Λωζάννη

Διάλεξη του Δρ. Νίκου Λυγερού στη Λωζάννη με θέμα: Ο Ελληνισμός ενάντια στο Προσύμφωνο των Πρεσπών. Ο Δρ. Νίκος Λυγερός είναι στρατηγικός αναλυτής και ερευνητής και υπήρξε ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στα μεγάλα Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Continental παρευρέθηκαν συμπατριώτες μας από τη Βέρνη, τη Γενεύη, τη Βασιλεία, ακόμα και τη Ζυρίχη. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό έως αργά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ. και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Το βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.

 

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου | Λωζάννη

Στις 25/2 ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης “Το βιβλίο βρίσκει τον αναγνώστη” στο café Coccinelle της Λωζάννης.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο αναλυτικό σχετικό άρθρο μας εδώ.

 

Σάββατο 30 Μαρτίου | Λωζάννη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια όμορφη βραδιά λαογραφίας με τίτλο: Στα χνάρια της λαϊκής μας παράδοσης, με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Λωζάννης “Εστία”, στο ξενοδοχείο Continental.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ομιλίες από τους: Χάρη Ξανθόπουλο (Εστία Λωζάννης) με θέμα Ο χορός από κοινωνιολογική άποψη, Pierre Jonneret (ΕΛΚΕΛΑΜ, παρουσίαση της ιστορίας της παραδοσιακής φορεσιάς του Πωγωνίου) και Παντελή Βερβατίδη (ΕΛΚΕΛΑΜ, παρουσίαση του εθίμου της Νάουσας Ημαθίας Γενίτσαροι και Μπούλες), συμμετοχή των χορευτικών της Εστίας Λωζάννης και ΕΛΚΕΛΑΜ Γενεύης. Ακολούθησε βράβευση από τη Μέλισσα του Ελληνισμού του Παντελή Βερβατίδη και των Χάρη & Βιολέτας Ξανθοπούλου για την πολύχρονη προσφορά τους ως χοροδιδάσκαλοι στη διάδοση της χορευτικής μας παράδοσης. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακές πίτες και κεράσματα από την Ελλάδα και γλέντι υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

 

Τρίτη 25 Ιουνίου | Γενεύη

Εκδήλωση για το Κυπριακό ζήτημα (στα αγγλικά) με ομιλητή τον καθηγητή Alfred de Zayas, ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, στο Hôtel Métropole (salon Berlioz) της Γενεύης. Παρευρέθηκαν διπλωμάτες από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδος και της Κύπρου στον ΟΗΕ, καθώς και ο Υπεύθυνος Τύπου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος.

 

Κυριακή 3 Νοεμβρίου | Λωζάννη

Εκδήλωση με τίτλο: «Πρώτα πρέπει να μορφώσουμε Έλληνες και ύστερα να ιδρυθεί Ελλάς» : η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην παιδεία και την εκπαίδευση των Ελλήνων. Ομιλητής: Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Ιστορικός, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας. Στο πλαίσιο της ομιλίας του κ. Α. Κούκου, παρουσιάστηκε στο κοινό της Λωζάννης ένα απόσπασμα του ιστορικού ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV (στο οποίο ο κ. Α. Κούκος έχει την ιστορική επιμέλεια). Το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.

 

Κυριακή 17 Νοεμβρίου | Λωζάννη

Διάλεξη με θέμα: «Τo πρώτo 10-30 s». Ομιλητής: Δημήτριος Νανόπουλος, καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Texas A&M University, τακτικό μέλος Ακαδημίας Αθηνών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Alpha Palmiers.

 

Κυριακή 24 Νοεμβρίου | Λωζάννη

Διάλεξη με θέμα: «Η ταυτότητα του Έλληνα. Πού βρισκόμαστε και πού θα έπρεπε να πάμε για να αποφύγουμε τον αφανισμό». Ομιλητής: Θεόδωρος Ι. Ζιάκας, συγγραφέας.

 

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου | Λωζάννη (H. Continental)
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου | Γενεύη (Cinélux)

«Η μπάντα… » : δραματοποιημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Νικολάου Ασλανίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Εισήγηση: Νικόλαος Ασλανίδης. Συζήτηση με το κοινό.
Η εκδήλωση της Λωζάννης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εστίας. Η εκδήλωση της Γενεύης ήταν συνδιοργάνωση με την Ελληνική Κοινότητα Γενεύης και τον Σύλλογο Ελλήνων Γενεύης.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial