- This event has passed.
Ομιλία Θεοφάνη Τάση στη Λωζάννη
7 Νοεμβρίου, 2021 | 17:00 - 18:30
Η παρούσα εύθραυστη ισορροπία στο ζήτημα του κορωνοϊού και η μερική επαναφορά σε ένα είδος “κανονικότητας”, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων και ομιλιών, αρχής γενομένης με τον κ. Θεοφάνη Τάση. Η ομιλία του, συγχρονισμένη με τα μεγάλα ερωτήματα της σημερινής εποχής, φέρει τον εξής τίτλο: Διορθώνοντας τη φύση, θεραπεύοντας τον άνθρωπο: Η ανθρώπινη αναβάθμιση ως ίαση και ηθικό καθήκον.
Κυριακή 7/11/2021 στις 5 μ.μ.
Ξενοδοχείο Continental, pl. d la Gare 2, Lausanne
Γλώσσα: ελληνικά.
Ξενοδοχείο Continental, pl. d la Gare 2, Lausanne
Γλώσσα: ελληνικά.
Θα εφαρμοστεί η εν ισχύ νομοθεσία για τον Covid-19 σχετικά με την πρόσβαση σε δημόσιες εκδηλώσεις.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Για ποιο λόγο είναι επιθυμητή η ανθρώπινη αναβάθμιση ως υπέρβαση της φύσης του ανθρώπου και υπό ποια έννοια συνιστά ένα δέον; Μήπως σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι υπερανθρωπιστές η ριζική αναβάθμιση εκτός από ανεπιθύμητη και επιβλαβής, είναι επίσης ανήθικη; Στην διάλεξη παρουσιάζουμε αρχικά τα είδη ανθρώπινης αναβάθμισης και ακολούθως συζητούμε δυο διαφορετικές γραμμές επιχειρηματολογίας υπέρ αυτής ασκώντας κριτική σε αμφότερες. Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία αναπτύσσουν σε διαφορετικές εκδοχές ο John Harris και ο Αllen Buchanan, η ανθρώπινη συνθήκη καθαυτή συνιστά νόσο και η αναβάθμιση αποτελεί την ίασή της. Σύμφωνα με την δεύτερη γραμμή επιχειρηματολογίας, την οποία αναπτύσσουν οι Nick Bostrom και Julian Savulescu, η αναβάθμιση συνιστά ηθικό καθήκον λόγω της βιολογικής ανισοκατανομής των ικανοτήτων και ιδιοτήτων του ανθρώπου η οποία πρέπει να γίνει δίκαιη.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ανθρώπινης αναβάθμισης με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και Καστοριάδης: Μια Φιλοσοφία της Αυτονομίας (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το Ψηφιακός Ανθρωπισμός: Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη (Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα έργα του: Πολιτικές του Βίου ΙΙ: Η Επιμέλεια Εαυτού στην Εικονιστική Κοινωνία (Εκδόσεις Αρμός, 2007), Φάρμακον (Εκδόσεις Ευρασία, 2011) και οι ποιητικές συλλογές Φυσιολογικά Ευρήματα (Εκδόσεις Κέδρος, 2001) και Απογεύματα στον Καπιταλισμό (Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2009). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger.