Η μουσειοσκευή “Ταξιδεύοντας με τον Ιωάννη Καποδίστρια” στο σχολείο μας στη Λωζάννη

Η μουσειοσκευή Ταξιδεύοντας με τον Ιωάννη Καποδίστρια έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές προσχολικής και σχολικής αγωγής του ελληνικού σχολείου της Μέλισσας του Ελληνισμού στη Λωζάννη να μεταφερθούν νοερά στην Κέρκυρα του 18ου αιώνα και να γνωρίσουν τη μεγαλειώδη προσωπικότητα του Α΄ Κυβερνήτη της Ελλάδος.

Η μουσειοσκευή “Ταξιδεύοντας με τον Ι. Καποδίστρια” (φωτ.: Μουσείο Καποδίστρια)

Οι μαθητές έπαιξαν για λίγο το ρόλο του διπλωμάτη, έπιασαν στα χέρια τους τη μεταλλική πένα, θαύμασαν τον Μεγαλόσταυρο (δώρο του Τσάρου Αλεξάνδρου για τις υπηρεσίες του) και ταξίδεψαν νοερά στο μικρό του δωμάτιο στη Ρωσία, δίπλα στη σόμπα του, παίζοντας σκάκι. Γνώρισαν -μέσα από κάποια σημειώματα ιστορικού περιεχομένου- έναν κοσμοπολίτη που ενδιαφερόταν για θέματα ιστορίας και παιδείας. Θαύμασαν την αφοσίωσή του στα συμφέροντα της πατρίδας του και έγιναν συνοδοιπόροι στο μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι του από τη Βιέννη στην Αγία Πετρούπολη μέσα στο ψύχος και τη βαρυχειμωνιά, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος σε ιδιωτική επιστολή προς τον πατέρα του. Αντιλήφθηκαν τη σημασία που είχε για τον Καποδίστρια ο θεσμός της οικογένειας μέσα από τις συχνές επιστολικές αναφορές του σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Έμειναν έκπληκτοι από τη βαθιά ανθρώπινη και συναισθηματική πλευρά της προσωπικότητάς του, όπως αποκαλύπτεται μέσα από την αλληλογραφία του με τη Ρωξάνδρα. Παράλληλα, ένιωσαν περήφανοι για το δίπλωμα πολιτογράφησης του Ιωάννη Καποδίστρια στη Γενεύη και την αφιερωτική επιγραφή στα αρχαία ελληνικά προς τιμήν του.

Ευχαριστούμε θερμά το μουσείο Καποδίστρια για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές μας να κάνουν ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο με συνταξιδιώτη τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδoς. Επίσης, ευχαριστίες προς την Επιτροπή Λωζάννη 1821-2021 και ιδιαιτέρως τον κ. Ιωάννη Ρεντζέπη για τη διαμεσολάβηση στη διαδικασία μεταφοράς της μουσειοσκευής στην Ελβετία.

Δρ Άννα Αθανασάκη
Διευθύντρια σχολείου ελληνικής γλώσσας & πολιτισμού

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial