Φιλοσοφία-στόχοι

Το σχολείο της Μέλισσας : η φιλοσοφία, οι στόχοι και τα μέσα

Λεπτομέρεια από την αφίσα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λωζάννη το 2020 για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Εισαγωγή

Η ελληνική γλώσσα, με τη μακραίωνη ιστορία της, είναι φορέας πανανθρώπινων ηθικών αξιών, αρχών και αρετών. Μας μεταφέρει από τον ηρωικό κόσμο του Ομήρου και την έννοια της δικαιοσύνης στις αρχαίες τραγωδίες ως την υμνογραφία του Βυζαντίου και την ποιητική ευαισθησία του Ελύτη. Σε αυτήν αποδόθηκαν τα κορυφαία έργα του ελληνικού πνεύματος, με αυτή διαμορφώθηκε η αισθητική μας και με αυτή καλλιεργείται διαχρονικώς η εθνική, ιστορική και θρησκευτική μας συνείδηση.

Στόχοι

Στόχος μας είναι, τόσο η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, όσο και η μετάδοση της αγάπης για την πατρίδα μας μέσω της επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, τις παραδόσεις, τη λαϊκή τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδος.
Σε επίπεδο προσχολικό, πρωταρχικό μας μέλημα είναι τα παιδιά να αισθανθούν αγάπη και ασφάλεια στον χώρο του σχολείου μας, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης, απαραίτητη για τη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξή τους. Δημιουργούμε τις κατάλληλες παιδαγωγικές συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν στα παιδιά να εκφράσουν συναισθήματα και επιθυμίες, αλλά και να κατακτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και αξίες για τη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων.
Σε επίπεδο σχολικό, η παιδαγωγική μας θεώρηση βασίζεται στη δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης με άμεση συνεργασία των εκπαιδευτικών και των γονέων έχοντας ως κοινό στόχο τη μέγιστη μάθηση και ανάπτυξη των παιδιών. Σκοπός μας είναι η καλλιέργεια της αγάπης για την πνευματική παράδοση του Ελληνισμού και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Η “Ελληνική Ανθολογία”, έκδοση στα γαλλικά και αγγλικά, από τη βιβλιοθήκη μας

Η βιβλιοθήκη

Αρωγό στο έργο μας θα έχουμε τη βιβλιοθήκη της Μέλισσας του Ελληνισμού που αριθμεί πάνω από 5.000 βιβλία, τα οποία ξεκινούν από το επίπεδο της παιδικής λογοτεχνίας και φθάνουν σε σπάνια έργα ιστορικής και μουσειακής αξίας, όπως π.χ. ελληνικά παλαίτυπα του 16ου αιώνα εκδοθέντα στην Ελβετία. Οι τίτλοι της παιδικής βιβλιοθήκης θα είναι διαθέσιμοι, για εύκολη πρόσβαση, σε αίθουσα του σχολικού κτηρίου EP de Mon-Repos όπου θα διεξάγονται τα μαθήματα. Φιλοδοξούμε η δανειστική βιβλιοθήκη μας να αποτελέσει το ερέθισμα εκείνο που θα προσκαλέσει τα παιδιά μέσα στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού, θα τα εμπνεύσει, θα καλλιεργήσει την αγάπη για την ανάγνωση και ταυτόχρονα για την Ελλάδα και τη διαχρονία του Ελληνισμού και θα τα συντροφεύσει στις πνευματικές τους αναζητήσεις. Οι περισσότεροι τίτλοι της βιβλιοθήκης μας που απευθύνονται σε ενήλικες, βρίσκονται στη σχολή Minerva, rue Étraz 4, σε κεντρικό σημείο της Λωζάννης.

Το σχολικό περιβάλλον

Εκτός από την έμφαση που δίνουν οι εκπαιδευτικοί μας στην κοινωνικοποίηση και την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας μεταξύ των μαθητών, σημαντικό ρόλο παίζει και η κτηριακή-υλικοτεχνική υποδομή. Έχει μεγάλη σημασία τα παιδιά να νιώθουν άνετα, μέσα σε ένα λειτουργικό περιβάλλον που εμπνέει εμπιστοσύνη, που ενθαρρύνει τους μαθητές να μελετήσουν, να αγαπήσουν το μάθημα ελληνικών και να εκτιμήσουν συνολικά την εμπειρία τους στο σχολείο μας. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε για τη διεξαγωγή των μαθημάτων το σχολικό συγκρότημα Α’βάθμιας εκπαίδευσης του Mon-Repos που διαθέτει άνετες αίθουσες διδασκαλίας, μεγάλο προαύλιο χώρο με δυνατότητα δραστηριοτήτων για παιδιά, ενώ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και πλησίον της βιβλιοθήκης μας και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στιγμιότυπο από τη διάλεξη του Καθηγ. Δημήτρη Νανόπουλου στη Λωζάννη (2019)

Η κοινότητα της Μέλισσας

Η Μέλισσα του Ελληνισμού ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και έκτοτε διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις, διαλέξεις, προβολές ταινιών, συμμετέχει με τα πολύτιμα βιβλία της σε εκθέσεις, κ.ά. Πάντοτε με διάθεση συνεργασίας με τους τοπικούς ελληνικούς και φιλελληνικούς φορείς, η ολοένα διευρυνόμενη κοινότητα των μελών και φίλων μας στην περιοχή της Λωζάννης, της Γενεύης και αλλού, αποτελεί γόνιμο έδαφος για γνωριμία και καλλιέργεια σχέσεων φιλίας με τους γονείς και τα παιδιά τους σχολείου μας.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.

Με εκτίμηση,
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου
Τα μέλη ΔΣ της Μέλισσας του Ελληνισμού

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial