Οι εκπαιδευτικοί

Άννα Αθανασάκη
Διευθύντρια του σχολείου και υπεύθυνη τμημάτων σχολικής αγωγής και ενηλίκων

  • Πολύχρονη διδακτική εμπειρία με παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και την Ελβετία.
  • Διδακτική εμπειρία στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
  • Ερευνητικά ενδιαφέροντα για βελτίωση του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου.

Σπούδασα κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Συνέχισα τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές μου σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών εξειδικεύτηκα στην κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων με κριτήριο τις νεώτερες θεωρίες μάθησης, τις παιδαγωγικές καινοτομίες και τη θεωρία των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης στα παιδιά.

Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον για την επιστήμη της Παιδαγωγικής και, πιο συγκεκριμένα, για την αξιολόγηση των διδακτικών πρακτικών με οδήγησε στην εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής με θέμα τις προσωπικές θεωρίες των εκπαιδευτικών κατά τη διδακτική πράξη. Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την αξιολόγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επιτρέπει την κατάκτηση καλύτερων μαθησιακών αποτελεσμάτων και την εφαρμογή καινοτομιών στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα σημαντικό σε δίγλωσσα μαθησιακά περιβάλλοντα.

Σε διδακτικό επίπεδο έχω πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στην προετοιμασία τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η διδακτική μου εμπειρία εμπλουτίστηκε με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε ενήλικες στο τμήμα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Η αγάπη και οι γνώσεις μου για τα παιδιά και την πολύπλευρη ανάπτυξή τους καθώς και το ενδιαφέρον μου για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ως διαχρονική αξία, αποτελούν τα βασικά κίνητρα για την ενασχόλησή μου με την εκπαίδευση των παιδιών της ελληνικής κοινότητας της Λωζάννης.

Επικοινωνία


Αθηνά Μαργέλη Ρεντζέπη
Υπεύθυνη τμημάτων προσχολικής αγωγής

  • Eίκοσι χρόνια εμπειρίας στη διαπαιδαγώγηση μαθητών προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου.
  • Συγγραφέας βιβλίων παιδαγωγικού περιεχομένου για παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών.

Η αμέριστη αγάπη μου για το παιδί, η βαθιά κατανόηση των αναγκών του, καθώς και η επιθυμία μου για δημιουργική ενασχόληση με τον κόσμο του παιδιού, με οδήγησε στο να αφοσιωθώ στη διαπαιδαγώγηση μαθητών ηλικίας 2 έως 6 ετών, στην ηλικία που κυρίως παρατηρείται μια υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου. Τα παιδιά, επομένως, χρειάζονται φυσική, συναισθηματική και πνευματική υποστήριξη, θεμελιωδώς απαραίτητη για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Ως διευθύντρια πρότυπου παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου στην Ελλάδα, ασχολήθηκα με τον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα του σχολείου. Παράλληλα, συνεργάστηκα με επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη και αγωγή των παιδιών, εκπαιδευτικούς και ειδικούς συνεργάτες όπως παιδοψυχολόγο, παιδοψυχίατρο, ειδικό εκπαιδευτικό και λογοπαιδικό.

Η συνεργασία μου με αυτή την επιστημονική ομάδα με οδήγησε στη συγγραφή παιδαγωγικών βιβλίων για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής αγωγής τα οποία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Άγκυρα.

Επίσης, από το 2003 είμαι εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε ομάδες παιδιών, δραματοποιώντας ρόλους, παίζοντας θεατρικά και εικαστικά παιχνίδια, αυτοσχεδιάζοντας και εμψυχώνοντας παιδιά ώστε να εξασκήσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους και κυρίως να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Από το 2015 ζω στη Λωζάννη, με τον σύζυγό μου και τα τρία παιδιά μας, όπου συνεχίζω να ασχολούμαι με τη διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας 2 έως 6 ετών.

Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι να καλλιεργήσω ένα παιδαγωγικό κλίμα αγάπης, φροντίδας και ενθάρρυνσης, να μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά γνώσεις μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι, ώστε να εξελιχθούν σε προσωπικότητες με αξίες, αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ακεραιότητα.

Επικοινωνία