Οι εκπαιδευτικοί

Άννα Αθανασάκη
Διευθύντρια του σχολείου και υπεύθυνη τμημάτων σχολικής αγωγής και ενηλίκων

  • Πολύχρονη διδακτική εμπειρία με παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και την Ελβετία.
  • Διδακτική εμπειρία στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
  • Ερευνητικά ενδιαφέροντα για βελτίωση του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου.

Σπούδασα κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Συνέχισα τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές μου σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών εξειδικεύτηκα στην κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων με κριτήριο τις νεώτερες θεωρίες μάθησης, τις παιδαγωγικές καινοτομίες και τη θεωρία των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης στα παιδιά.

Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον για την επιστήμη της Παιδαγωγικής και, πιο συγκεκριμένα, για την αξιολόγηση των διδακτικών πρακτικών με οδήγησε στην εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής με θέμα τις προσωπικές θεωρίες των εκπαιδευτικών κατά τη διδακτική πράξη. Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την αξιολόγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επιτρέπει την κατάκτηση καλύτερων μαθησιακών αποτελεσμάτων και την εφαρμογή καινοτομιών στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα σημαντικό σε δίγλωσσα μαθησιακά περιβάλλοντα.

Σε διδακτικό επίπεδο έχω πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στην προετοιμασία τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η διδακτική μου εμπειρία εμπλουτίστηκε με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε ενήλικες στο τμήμα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Η αγάπη και οι γνώσεις μου για τα παιδιά και την πολύπλευρη ανάπτυξή τους καθώς και το ενδιαφέρον μου για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ως διαχρονική αξία, αποτελούν τα βασικά κίνητρα για την ενασχόλησή μου με την εκπαίδευση των παιδιών της ελληνικής κοινότητας της Λωζάννης.

Επικοινωνία


Νατάσα Λυκογεώργου
Δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος ελληνικής και αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια σχετικά με την οργάνωση και το σχεδιασμό του μαθήματος. Καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών μου και μέχρι το 2015 παρέδιδα μαθήματα αγγλικών σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα και σε ιδιωτικό σχολείο.

Από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια το όνειρο μου ήταν να βρίσκομαι σε αίθουσες διδασκαλίας και να διδάσκω. Σταθμός-ορόσημο για την επαγγελματική μου πορεία υπήρξε το διάστημα που δούλεψα στη Νέα Υόρκη (2015-2018). Ήταν μια εμπειρία που με δίδαξε πολλά και με οδήγησε στο επόμενο επίπεδο τόσο επαγγελματικά όσο και σαν άνθρωπο. Δίδαξα την ελληνική ως ξένη γλώσσα σε μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης ενώ παράλληλα έκανα μεταφράσεις νομικών εγγράφων από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα και το αντίστροφο.

Στην Ελβετία ασχολούμαι με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης όπως επίσης και με μαθήματα αγγλικών όλων των επιπέδων. Έγινα δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Λωζάνης με τίτλο «Πολιτισμοί, κοινωνίες και ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες». Είναι ιδιαίτερη τιμή μου να συνεργάζομαι με το ελληνικό σχολείο και να συμβάλλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.


Αλεξάνδρα Μυρόβαλη
Εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής

  • Αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
  • Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα Δικαιώματα του Παιδιού του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
  • Εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής με ειδικές γνώσεις και εμπειρία στο Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης.

Κατά την τετραετή φοίτησή μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μελέτησα εκτενώς τις ευεργετικές ιδιότητες του παιχνιδιού και τη ζωτική σημασία του στην ολιστική ανάπτυξη του παιδιού. Ακόμη, ανέπτυξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τομείς της λογοτεχνίας, των εικαστικών και της μουσικοκινητικής αγωγής, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης.

Τα τελευταία χρόνια είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών, παρακολουθώντας το αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και συμμετέχοντας σε ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια που καλύπτουν αυτή τη θεματική. Τέλος, η ενασχόλησή μου με το πεδίο της έρευνας και της επιστήμης της εκπαίδευσης είναι εκείνη που μου εξασφάλισε μερικές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό μου.

Η συμβολή μου στην εκπαίδευση των παιδιών της ελληνικής κοινότητας της Λωζάννης θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μαθησιακών περιβαλλόντων, γεμάτων από ερεθίσματα, που ενθαρρύνουν την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μέσω βιωματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, η μάθηση θα βασίζεται στη σύγχρονη επικοινωνιακή προσέγγιση και θα επιτυγχάνεται με την εφαρμογή πολλαπλών διδακτικών μέσων, όπως το παιχνίδι, το τραγούδι, το θέατρο, τα παραμύθια κ.α.

Η αληθινή ικανοποίηση στη δουλειά μου αντλείται από την τριβή μου με τα παιδιά και από την ελευθερία, την άνεση και την ασφάλεια που νιώθουν – συνθήκες που τους επιτρέπουν να εκφραστούν, να διασκεδάσουν, να συνεργαστούν και εν τέλει να μάθουν.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial